Brand logo

Sparad snö – en säker väg till tidig öppning

Hur kan vi säkerställa en tidig öppning även om kylan lyser med sin frånvaro? Vädret är en faktor som vi tyvärr inte kan påverka, men med producerad snö, som består av luft och vatten, och genom att spara snö under sommarmånaderna kan vi även under sämre vintrar garantera en tidig öppning och skidåkning för våra gäster. Här berättar vi allt du behöver veta om hur, varför och när vi sparar snö.

Visst hade det varit skönt om natursnön kom perfekt till premiärdatumet varje år och om kylan var en garanti på samma sätt som solen går upp varje morgon? Men så är, som du säkert förstår, inte fallet. Och faktum är att natursnö inte alltid är den bästa vägen att gå i vårt svenska klimat. En blandning av producerad snö, som har en högre densitet och är betydligt tåligare, och natursnö skapar de optimala förhållandena för skidåkning. Men även för att vi ska kunna producera snö krävs kyla. Hur eliminerar vi faktorer som väder och vind så att vi kan öppna som planerat? Det finns ett enkelt svar – genom att spara snö. På Ulricehamn Ski Center försöker vi därför alltid att ligga i framkant och ta vara på all ny forskning som finns inom både snöproduktion och sparande av snö – för att våra gäster ska få den bästa möjliga upplevelsen i skidbacken, oavsett väder.

Vi sparar all snö som finns kvar
Så fort vi stänger för säsongen påbörjas arbetet att spara snö till nästkommande skidsäsong. All snö som ligger kvar schaktas ihop och formas i en eller flera stor högar, som påminner om formen av en limpa, på 10 000–20 000 kubikmeter. Högarna placeras på strategiska platser, oftast precis ovanför platsen där snön ska ligga, för att vi snabbt och enkelt kan få ut det i backen och längdspåret igen när vintern närmar sig. Men hur kan snön ligga kvar i sommarvärmen? Smälter den inte bort? Självklart kan vi inte stoppa avsmältning helt och hållet, men vi kan göra den långsammare.

Snön täcks med sågspån och geotextildukar
För att göra avsmältningen långsammare finns det olika material att täcka snön med, allt från flis och sågspån till bark. På Ulricehamn Ski Center använder vi oss till största del av sågspån, men även av så kallade geotextildukar som har en Goretex-liknande funktion. När snön smälter under sågspånen och dukarna avdunstar vatten som i sin tur skapar en kyleffekt. På så sätt görs avsmältningen långsammare och en stor del av snön finns kvar efter sommaren.

Ett perfekt grundlager
När hösten kommer gäller det att vara på tårna hela tiden och följa prognosen för när kylan tycks komma. Strax innan förutspådd kyla avtäcks snön och förberedelserna för att schakta ut den i backarna igen påbörjas. Eftersom att den sparade snön har legat till sig har den en betydligt högre densitet än natursnö och även nyproducerad snö. Att den har en hög densitet innebär att den är väldigt slitstark, vilket gör den till ett perfekt grundlager som håller länge.

Tre snabba frågor

Per Johansson, platschef på Ulricehamn Ski Center

Varför sparar Ulricehamn Ski Center snö?
– De största anledningen är att vi kan öppna tidigare, samtidigt som vi också kan gå ut med ett tydligt öppningsdatum till våra gäster, oavsett om kylan kommer eller inte. Vi sparar så mycket snö så att vi kan öppna en av våra största backar, Vistbacken, på enbart sparad snö.

Hur mycket snö sparar Ulricehamn Ski Center?
– Det beror på hur mycket snö som har kommit och hur mycket vi har kunnat producera under säsong. Vi producerar så fort som temperaturen tillåter det och när säsongen är slut är det inte ovanligt att det ligger kvar cirka 50 000 kubikmeter som vi sparar till nästa säsong.

Hur mycket snö finns kvar till nästa säsong?
– Nu när vi till stor del har gått över till sågspån räknar vi med att runt 80 procent finns kvar efter sommaren och hösten. Av snön som ligger under geotextildukar ligger runt 50–60 procent kvar. Anledningen till att vi inte använder sågspån överallt är för att det helt enkelt inte finns bra vägar att köra upp det på i backen överallt.

Så sparar vi snö på Ulricehamn Ski Center i fem steg

Steg 1 – Placera snön på rätt plats
Direkt när säsongen är slut schaktar vi ihop den snö som finns kvar i stora högar på strategiska platser där de enkelt kan schaktas ut i backarna igen.

Steg 2 – Skapa den perfekta formen
Högarna formas till stora och släta ”limpor” för att undvika att vatten blir liggande ovanpå som i slutändan kan rinna ner och smälta snön.

Steg 3 – Täcka snön inför sommaren
Vi täcker högarna med sågspån eller geotextildukar. När duk används har vi tre lager – en geotextilduk, följt av isolering och slutligen ytterligare en geotextilduk. När det blir varmt smälter snön och blir vatten som avdunstar under duken, vilket skapar en kyleffekt som gör avsmältningen långsammare.

Steg 4 – Avtäcka snön när vintern närmar sig
När prognosen visar att kylan är på ingång tar vi bort dukarna och barken från snön. Efter sommarmånaderna finns cirka 80 procent kvar av snön som har legat under sågspån och cirka 60 procent av den som har legat under duk.

Steg 5 – Schakta ut snön i backarna igen
Under denna process får vi in luft i snön, vilket ökar dess volym. Vi kan täcka större delar av backarna och tack vare dess höga densitet får vi ett perfekt grundlager som håller länge.